HİBE DESTEĞİ UYGULANACAK İLLER, DESTEKLEME KONULARI VE HİBE ORANLARI, YATIRIMDA ALT VE ÜST SINIRLAR, YARARLANMA KOŞULLARI
Yatırım Konularına Göre Hibe Desteği Uygulanacak İller
Hibe programı tüm illerde (81 il) uygulanır. Ancak Genel Müdürlük bölgesel gelişmişlik farklılıkları, illerin hayvan miktarı, mera potansiyeli ve yem bitkileri ekilişleri gibi kriterlere göre, gerek başvuru alınması ve gerekse başvuruların değerlendirilmesinde program illerini belirleyebilir.
Destekleme Konuları ve Hibe Oranları
2021 yılında büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık işletmelerine yönelik yatırımların desteklenmesinde aşağıda belirtilen konularda ve oranlarda hibe uygulanır.
Yatırım Konuları Uygulanacak Hibe Oranı (%)
İNŞAAT
Yeni ahır/ağıl yapımı ve/veya kapasite
artırımı / rehabilitasyonu, 50
ÇADIR ALIMI
Hayvan barınağı amaçlı çadır alımı 50
MAKİNE ALET ve EKİPMAN ALIMI
Yem hazırlama makinesi, gübre sıyırıcısı sistemi,
seyyar süt sağım makinesi, süt soğutma tankı,
hayvan kaşıma ünitesi, otomatik suluk, 50
Yatırımda Alt ve Üst Sınırlar
Hibe Programı kapsamında başvurusu onaylanan gerçek ve tüzel kişiler; büyükbaş için en az 10 baş ve en fazla 50 baş anaç kapasiteli yeni ahır, küçükbaş için en az 100 baş ve en fazla 300 baş anaç kapasiteli yeni ağıl yapımı ve/veya kapasite artırımı / rehabilitasyonu, aşağıda diğer bölümlerde açıklandığı şekilde hayvan barınağı amaçlı çadır alımı ile makine alet ve ekipman alımı yatırımlarında, üst sınırlara kadar olan kısım için hibe desteğinden yararlandırılır.
Yatırımlarda Desteklenme Kaynağının Planlanması
Kaynak dağılımının düzenlenmesinde Genel Müdürlük yetkilidir.
Yatırım Konuları ve Alternatifleri, Desteklemeden Yararlanma
Yatırım Konuları ve Alternatifleri
Başvurular; büyükbaş için en az 10 baş ve en fazla 50 baş anaç kapasiteli yeni ahır, küçükbaş için en az 100 baş ve en fazla 300 baş anaç kapasiteli yeni ağıl yapımı ve/veya kapasite artırımı / rehabilitasyonu, hayvan barınağı amaçlı çadır alımı ile makine alet ve ekipman alımını kapsayacak şekilde yapılabilecektir.
Kapasite artırımı/rehabilitasyonu için yapılan başvurularda tebliğde belirtilen şartları taşımak kaydıyla, yapacağı yatırımı ihtiva eden mimari proje ile başvuruyu yaparak, inşaat işlerini gerektiği şekilde tamamladıktan sonra yatırıma ait hibeden yararlanabilir. İşletmelerin kapasite artırımı/rehabilitasyonuna ait teknik şartları taşıyıp taşımadığı İl Proje Yürütme Birimi’nin yapacağı kontrolle belirlenir.
İnşaat yapımı başvurularında işletme tescil belgesindeki faaliyet alanına göre, ahır veya ağıl yapımına, kapasite artırımı/rehabilitasyonu konuları için başvuru yapılabilir. Ancak işletmenin Karar tarihine göre son bir yıllık hayvan hareketlerine göre sadece anaç hayvan varlığına sahip olan yetiştiricilerin başvuruları uygun görülecektir. İşletmesinde birkaç anaç ile birlikte ağırlıklı olarak besi amaçlı erkek hayvanı olan ve işletme hareketliliği bu şekilde olan yetiştiriciler başvuru yapamayacaklardır.
Başvurularda, yeni inşaat yapımı, kapasite artırımı/rehabilitasyonu yatırımlarında birlikte ahır yatırımının bir parçası olarak gübre sıyırıcısı sisteminin de satın alınması ve ahır içerisinde montajı zorunludur.
Diğer makine alet-ekipmanlar; yem hazırlama makinesi, seyyar süt sağım makinesi, süt soğutma tankı, hayvan kaşınma ünitesi ve otomatik suluk alımları ise başvuru koşullarını karşılamak kaydıyla bağımsız olarak ayrı ayrı veya birlikte olmak üzere hepsi satın alınabilecektir.
Yukarıdaki yatırım alternatifleri çerçevesinde; biyogüvenlik tedbirleri uyarınca inşaat yapımı işlerinde gübre çukuru yapımı, gübre sıyırıcısı alanı ve kapı önlerinde dezenfeksiyon alanı kesinlikle zorunludur. Yem deposu, silaj çukuru, süt sağım odası, soğutma sistem odası ve küçükbaş için yıkama ünitesi inşaatları, birlikte veya tek bir ünite olarak yapımı isteğe bağlı olup, belirlenmiş olan üst limitler dahilinde birlikte değerlendirilecek olup hibe ödemeleri de bu çerçevede yapılacaktır.